Úrkúti Sportkör


A labdarúgó klub története

Településünk a Déli Bakony szívében, a Kab-hegy északi lábánál, gyönyörű hegyekkel körülölelt vidéken 400-450 m tengerszint feletti magasságban fekszik, lakóinak száma 2300 fő. Az első sporttal - elsősorban a labdarúgással - kapcsolatos időpont a település életében az 1928-as év, ugyanis ekkor alakult meg a helyi mangánbánya égisze alatt az első helyi futballcsapat, az időszak szokásaihoz híven leventecsapatként.

A II. világháború után - miközben a bánya államosítása természetesen megtörtént - az újra előtérbe került csapat "Úrkúti Bányász" név alatt folyamatosan a megyei 1. osztályban, erős középcsapatként szerepelt. A mérkőzéseket akkoriban a falu Garab nevű településrészén, egy ősgyepes területen bonyolították le, sok-sok legendás összecsapással.

Újabb mérföldkő csapatunk életében 1972 ősze, amikor egy új sportpálya került átadásra, öltözővel, zuhanyzóval, a kor kihívásainak megfelelően! Ez már egy modernebb eljárással készült, ámde salakos fedésű játéktér volt, melynek avatójára az NBI-es Tatabánya Bányász - mint a legmagasabb nívójú bányászcsapat - kapott meghívást. Az 1986-os év sötét korszak volt a falu sportéletében, ugyanis az egész országra érvényes gazdasági recesszió a mangán bányászatot is erősen érintette. Ennek eredményeként a megszorítás első lépcsőjeként a labdarúgás szenvedte kárát: megszűnt a dotáció, az Úrkúti Bányász - szerencsére csak időlegesen - megszűnt létezni.

A rendszerváltás után 1993-tól egy agilis testnevelő tanár - Takács Nándor - és helyi fiatalok kezdeményezésére Úrkúti Sportkör néven újra él a labdarúgás! Sőt, nemcsak él, virágzik, hiszen 1995-ben a már füvesített pályán 1200 néző előtt a győri Rába ETO csapatával megvívott találkozóval kezdetét vette csapatunk menetelése. A legalsó (körzeti) osztálytól indulva, minden évben egy lépcsővel feljebb küzdve magunkat, 1997-ben már a megye legjobb csapatai között találhatjuk a gárdát. A középmezőny oszlopos tagjaként szerepeltünk az első években, majd az 1999/2000 szezonban a harmadik, 2002/2003-ban második, 2003/2004-ben pedig megyei bajnok lett a csapat. Sajnos az anyagi gondok - befektetők hiánya, a magasabb osztály nagyobb költségei - miatt az NBIII-as tagságot nem tudtuk vállalni, továbbra is a megyei első osztályban maradtunk, továbbá 2005 őszén a Magyar Kupában a 3. fordulóban csak a Szombathelyi Haladás tudta megállítani csapatunkat Úrkúton, több mint 600 néző előtt. Az utánpótlásunk erejét hivatott megmutatni az ifjúsági csapat eredményessége is. A 2001/2002 és a 2004/2005 években bajnoki címet, valamint a többi évben is dobogós helyezést értünk el. Tehetségekből sem szenvedünk hiányt - ezt támasztja alá, hogy serdülő csapataink folyamatosan fel tudják venni a versenyt magasabban jegyzett ellenfeleinkkel -, hiszen sok labdarúgót adtunk a környező NB-s bajnokságok csapatainak. A teljesség igénye nélkül kiragadott példa: Novák Antal - Bakony Vegyész TC (NBII), Horváth Miklós - Veszprémi SC (NBI), Brenn Péter - Videoton SC (NBI), Tróbert Attila - Zalaegerszegi TE (NBI Junior).

Az Úrkút SK sporttörténelme


"Múltból építjük a jövőt!"

Úrkút községben rendkívül sikeres labdarúgó, továbbá női kézilabda és tekecsapat működik. A sport közösségformáló ereje óriási, hatalmas társadalmi potenciál rejlik benne. Egy fiatalokból álló, lelkes csapat áldozatos kutatómunkával megpróbált utána járni, hogy a jelenkor sikerei hova és meddig is nyúlnak vissza, továbbá a falu sportélete hogy alakult az elmúlt évtizedekben, az 1920-as évektől kezdve egészen a jelenig. A következő videóban adtak képet Úrkút múlt századbeli és jelenkori sportéletéről. "Múltból építjük a jövőt!"

Csapatképek


Az elmúlt évek csapatképei

Legfrissebb hírek

Elérhetőség

8409 Úrkút Rákóczi utca 45.

+36 30/583-6697

info@urkutsk.hu

 

A honlappal kapcsolatos észrevételeiket a
keller.balint@urkutsk.hu címre várjuk. 

Copyright © 2021 - Minden jog fenntartva - Úrkút SK

Keresés